skip to Main Content

Een sedumdak (“groendak”) is niet alleen een “eyecatcher” maar heeft ook vele voordelen voor het gebouw, maar zeker ook voor de omgeving en de gezondheid! Op deze pagina kunt u lezen welke voordelen een sedumdak biedt. Enkele voordelen van een sedumdak voor u op een rijtje.

1. Verrassend voordelig

Veel gemeenten geven subsidie voor een “groendak” (voor de gemeente Woerden kunt u naar de volgende website: www.woerden.nl/groendak

2. Absorbeert regenwater

Een sedumdak absorbeert regenwater in de sedumplanten. Hierdoor wordt overbelasting van het riool voorkomen en daarmee eventuele wateroverlast.

3. Omzetting van CO2 in zuurstof

De sedumplantjes zetten door middel van fotosynthese CO2 om in zuurstof. Tevens hebben de plantjes ook een zuiverende werking doordat ze fijnstof opnemen en vasthouden. Door deze eigenschappen draagt een sedumdak bij aan een betere (en gezondere) leefomgeving!

4. Verlaagt omgevingstemperatuur

Het sedumdak absorbeert zonlicht en voorkomt daarmee opwarming van de omgeving (soms met wel enkele graden Celsius) doordat het dak geen warmte reflecteert. Ook zal het sedumdak bijdragen aan minder warmte inpandig waardoor het binnen langer aangenaam blijft en bijvoorbeeld een airco minder snel of vaak gebruikt hoeft te worden.

5. Meer rendement van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn efficiƫnter bij lagere temperaturen, een sedumdak vermindert de warmte uitstraling van het dak waardoor de zonnepanelen ook minder opwarmen en daarmee meer rendement opleveren, dit kan oplopen tot wel 16% meer rendement van de zonnepanelen!

6. Vergroten van de biodiversiteit

Een sedumdak bestaat uit vele verschillende soorten sedumplantjes die verschillende dier- en insectensoorten aantrekken. Door het verdwijnen van natuur en het toenemen van beton en steen vinden dieren en insecten steeds minder leefruimte en worden verschillende soorten met uitsterven bedreigt. Een sedumdak trekt al snel na aanleg vele soorten insecten zoals bijen, hommels en andere insecten die op hun beurt weer andere dieren zoals vogels aantrekken. Door het laten aanleggen van een sedumdak draagt u bij aan de biodiversiteit in uw omgeving, maar zeker ook in Nederland!

7. Verlengt levensduur dakbedekking

Een groendak beschermt de dakbedekking tegen de weersinvloeden zoals regen, zonneschijn, temperatuurswisselingen maar vooral tegen UV-licht. De levensduur van de dakbedekking kan hierdoor wel 2 maal zo lang meegaan!

8. Weinig onderhoud

Een sedumdak is onderhoudsarm! De sedumplantjes zijn dicht tegen elkaar aangeplant waardoor onkruid bijna geen kans krijgt. Wel adviseren wij een sedumdak 1 maal per jaar (eind september) te “snoeien” waarbij de uitgegroeide bloemen en eventueel onkruid worden verwijderd. Wel is het raadzaam om in droge periodes het sedumdak af en toe water te geven.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben kunt u contact met De Aar Hoveniers www.aarhoveniers.nl of bellen op: 0348-417237, wij adviseren u graag verder wat een sedumdak voor u kan betekenen!

Back To Top